Rasistisk lokalsajt spred
lögner om sextrakasserier

Publicerades 3 september 2016

BACKE. ”Skolbarn sextrakasseras”, trumpetade en rasistisk sajt i Jämtland ut tidigare i år.
Nyheten gjorde människor i den aktuella bygden upprörda, texten delades flitigt på Facebook och en tråd på Flashback fylldes med hatfulla inlägg mot de flyktingpojkar som pekades ut.
Men påståendena var osanna.
Det här är berättelsen om när den lokala journalistiken ersätts av propaganda och lögner.

Det är den första dagen i september och i luften känns en svag antydan om annalkande höst efter en sommar som i vanlig ordning var för kort i Backe, kyrkby i Fjällsjö socken i Strömsunds kommun.
Samhällets vackra hus, många av dem välbevarade arv från 1800-talets skogspatroner, skimrar i solen. Den gamla brännvinsstigen till Systembolaget i närmaste större samhälle har rustats upp och går numera under benämningen väg 346. Vägskyltarna är utbytta, nu står ortsnamnen på både svenska och sydsamiska.

Fjällsjö Nyheter har etablerat sig som ett Avpixlat för Jämtlands och Västernorrlands län. FOTO: PETER WIXTRÖM

Det har gått ett halvår sedan sajten Fjällsjö Nyheter – som med rubriker som ”Vänsterextremister sprider lögner om hemfridsbrott”, ”Fängelsestraff för flyktingar som gruppvåldtog man i Timrå” och ”Utländsk avfallstjuv anhållen”, har etablerat sig som ett Avpixlat för Jämtlands och Västernorrlands län – berättade att tonårsflickor hade blivit sexuellt trakasserade av en grupp flyktingpojkar i Backe.
En förfärlig historia: en av flickorna skulle ha blivit indragen på toaletten på busstationen och blivit ofredad trots att hon förtvivlat skrek ”nej”.
Sedan dess har inte ortens tjejer vågat gå ut efter mörkrets inbrott.

Historien väckte avsky

Historien väckte uppmärksamhet, delades en hel del på Facebook och väckte avsky. ”Hur i helvete kan ni försvara detta? Hade jag haft en dotter på skolan i Backe å nån jävla babbeunge inte kunde sköta sig så hade ni tamefaan fåt möt djävulen i mig”, som en sofistikerad man från en annan del av Sverige skrev.
Och på Flashback fick en tråd som har applåderat Fjällsjö Nyheter ny fart och är nu uppe i över 80 sidor.
Men P4 i Västernorrland och Jämtland gick tillsammans till botten med storyn och kunde nyligen berätta att den inte stämde.
Reportrarna Anna Ahlströms och Fredrik Vestbergs gedigna granskning övertygade visserligen inte de mer avancerade konspirationsteoretikerna, som i stället valde att lita på sajtens långa motattack om Sveriges Radios ”uppenbara lögner”.

Lyssna på P4:s reportage:

Men de flesta av samhällets drygt 500 invånare blev lättade över den journalistiska insatsen. Det här är nämligen ingen rasistisk bonnhåla.
När några okända figurer kom till ett informationsmöte som kommunen anordnade om flyktingmottagandet för några år sedan och hävdade att orten inte ville ha någon invandring fick de kraftiga mothugg av andra i publiken.

Vi har tagit hand om hjälpsökande sedan finska barn kom hit under andra världskriget.

Sverigedemokraterna fick färre röster i valdistrikt Backe än i riket i genomsnitt och en del av samhällets identitet bygger på att hjälpa dem som flyr krig och förföljelse.

Fjällsjö Nyheter påstod att tonårsflickor hade blivit sexuellt trakasserade av en grupp flyktingpojkar i Backe. FOTO: PETER WIXTRÖM

Eller som Margareta Mårtensson, ordförande i föreningen Fjällsjö framtid, uttrycker saken:
– Vi har tagit hand om hjälpsökande sedan finska barn kom hit under andra världskriget. De senaste åren har det kommit över 100 flyktingar. Vi har hjälpt till med kläder och startat ett café där de har fått lära känna invånarna och öva på sin svenska.
– Jag tyckte artikeln om de sexuella trakasserierna var konstig. Det stod inte om händelsen i någon av tidningarna. Jag upplevde texten som oseriös.

”Ger området dåligt rykte”

Mårtensson och de andra eldsjälarna i Fjällsjö framtid gnetar på. Byn ska räddas. Då bensinmacken hotades av nedläggning bildades en ekonomisk förening som driver den vidare. Banken ska stänga, men Ica har lovat att installera en uttagsautomat.
– Det är så tråkigt att den här sajten finns. Den ger Backe och Fjällsjöområdet dåligt rykte, säger hon.
Susanne Sjödin, Fjällsjöskolans rektor, medelålders och vänlig, håller med.
– Hemvändare som var här under sommaren undrade vad det är som pågår. De har läst på Facebook att flickorna ofredas och känner inte igen sig.
Hon tar emot i sitt lilla tjänsterum i en något sliten 60-talsbyggnad. I högstadieskolan går 42 elever. Åtta olika nationaliteter. Afghanistan, Iran, Eritrea…

Fjällsjöskolans rektor Susanne Sjödin kontaktades av oroliga elever och föräldrar efter att Fjällsjö Nyheter skrivit att tonårsflickor hade blivit sexuellt trakasserade. ”Jag samlade personalen nästa morgon. Ingen hade hört att någonting sådant skulle ha inträffat”, säger hon. FOTO: PETER WIXTRÖM

I montrar i korridoren trängs uppstoppade djur med gamla mobiltelefoner. Sådana som vi som har varit med ett tag använde alldeles nyss, men som för dagens tonåringar måste framstå som mackapärer från stenåldern.
Sjödin berättar att flera elever och föräldrar ringde henne en kväll i mars. De var förtvivlade över en länk som spridits på Facebook. Sextrakasserier? I Backe?

– Jag samlade personalen nästa morgon. Ingen hade hört att någonting sådant skulle ha inträffat. Jag pratade också med samtliga elever. De sa alla att det inte stämde.

Rektorn: Jag blev förbannad

Rektorn förklarade för ungdomarna att om några visste någonting som de inte vågade berätta om då alla lyssnade så var de välkomna in till henne enskilt för en pratstund.
Och nog kom det in ledsna flickor till Sjödin. Ledsna för att det spreds lögner om deras skola.
– Det har varit jobbigt även för pojkarna. De har frågat mig och varandra om de över huvud taget kan umgås med tjejerna utan att bli misstänkliggjorda.

Det är fel att sprida osanningar om vår skola. Vi känner de här killarna.

Sjödin skrev brev till föräldrarna. Förklarade att hon hade ansträngt sig till det yttersta för att reda ut om det låg någon sanning i påståendena och att de helt enkelt inte stämde.
– Jag blev så fruktansvärt förbannad. Hur kan någon vilja skada vårt samhälle på detta vis? Men de flesta som har delat länken på Facebook har tagit bort den. Det är bra.
På skolgården står Alida, Klara och Iris. Tre fnittriga tonåringar som jagar pokémon. Men de blir allvarliga då jag frågar dem vad de tycker.
– Det är fel att sprida osanningar om vår skola. Vi känner de här killarna. De går ju här och är hyggliga.

Ville inte polisanmäla

Jonny Jonsson står utanför polisstationen i Strömsund, inhyst i det gamla tingshuset, och pekar på en oansenlig trevåningsbyggnad på andra sidan gatan.

Jonny Jonsson, tillförordnad gruppchef vid polisen i Strömsund. FOTO: PETER WIXTRÖM

Det var där en imam från Uzbekistan sköts i bakhuvudet för fyra år sedan. I fjol dömdes en torped till livstids fängelse för mordförsöket. Ett mycket ovanligt brott: för första gången sedan Irak under Saddam Hussein tros ha mördat två dissidenter i Sverige misstänks en regim ligga bakom ett attentat.
– Det var mitt på dagen och mitt emot en polisstation, säger han och kliar sig fundersamt i bakhuvudet.
Jonsson har ett fast handslag och ett ännu pojkaktigt ansikte, vilket inte hindrar att han är tillförordnad gruppchef vid polisen i Strömsund.
Och jo, nog har han hört talas om ryktena i Backe. Han har rent av undersökt dem.
– Det var i samband med en annan utredning som en person nämnde det här. Han namngav till och med flickan som skulle ha blivit utsatt. Jag fann det uppseendeväckande. Ingen anmälan hade ju kommit in.
Det visade sig snart att det som hade hänt var att några av flyktingpojkarna och flickorna busat med varandra på busstationen. Pojkarna stängde in en av tjejerna på toa. Med Periscope, en mobilapp med vilken det går att genomföra livesändningar, filmade hon händelsen.
En sekvens där flickan skrek på hjälp inifrån toaletten spreds i sociala medier och snart var tjattret i gång.
För en polis hade det ju varit bra om filmen finns kvar, men det gör den inte.
– Jag pratade med flickan och hennes mamma. De ville inte göra någon anmälan. De sa att det var en lek. Ungdomarna hade skojat. Jag vände mig till skolan. Där utreddes också saken. Ingenting hade hänt.
Inga sexuella trakasserier förekom, med andra ord?
– Nej.

Saknar ansvarig utgivare

Fjällsjö Nyheter saknar ansvarig utgivare och dess artiklar är osignerade. Hemsidan har de senaste månaderna flyttat mellan olika servrar, men hos dessa webbhotell finns ingen ägare registrerad.
Från olika håll får jag höra att en man i yngre medelåldern som bor i Backe förestår sajten.
– Jag har inget att säga, säger han och lägger på då jag ringer för att ge honom en möjlighet att ge sin syn på saken.

Rubriker som "Vänsterextremister sprider lögner om hemfridsbrott", "Fängelsestraff för flyktingar som gruppvåldtog man i Timrå" och "Utländsk avfallstjuv anhållen" är inte ovanliga. FOTO: PETER WIXTRÖM

Denne man är misstänkt i en utredning som nyligen väckt rikspressens intresse. I somras blev en flyktingflicka som tagit sig in på en tomt i Backe för att fotografera djur beskjuten av husägaren. En annan flicka blev slagen i ansiktet.
Barnen slog larm, men polisen ryckte inte ut. En brist på agerande som nu granskas internt.
Mannen som sägs driva sajten är misstänkt för slaget. En anhörig till honom tros vara den som sköt.
Intressant i sammanhanget är även att mannen äger ett hus i bygden som hyrs av en person som är en av de drivande bakom Nordfront, en hemsida som ägnar sig åt hat och hets när den inte är upptagen med att förneka Förintelsen.
Nordfront är portalen för Svenska motståndsrörelsen, en nazistisk organisation som vill göra revolution och som av Säpo betraktas som det farligaste högerextrema hotet mot rikets säkerhet. Många av medlemmarna är dömda för grova brott, däribland för attacken mot en demonstration i Kärrtorp år 2013.
För några månader sedan tapetserades Fjällsjöskolan med dekaler från Nordfront. Bilder på Hitler och budskap som ”mångkulturen skadar våra barn”.

Tilltaget uppmärksammades i lokalpressen, vilket föranledde Fjällsjö Nyheter att ironisera över paranoida tidningar som inte står ut med klistermärken som ”kritiserar regeringens politik”.

Bygden befinner sig i medieskugga

Att etablerade medier uppmärksammar Backe tillhör nu inte vanligheterna, vilket för mig över till detta reportages egentliga ärende.
Östersunds-Posten och Länstidningen i Östersund ägs båda av Mittmedia, som efter åtskilliga uppköp har en fjärdedel av landets alla landsortstidningar i sin portfölj.
Nyligen kunde Dagens Nyheter avslöja att koncernen skissat på ett förslag där 75 procent av de 555 journalisterna försvinner och att de återstående mest ska ägna sig åt trafikdrivande liberalt opinionsmaterial och ge ut en gemensam helgtidning.
Om planen blir verklighet återstår att se. Men det skulle vara det sista som svensk landsbyggd behöver.

Lokaltidningar i Backe har lagts ner. Kvar finns bara public service – som sällan gör reportage här. FOTO: PETER WIXTRÖM

Ta bara Backe. De lokala tidningarnas redaktioner i Strömsund är nedlagda och TV4 har slutat sända regionala nyheter från Östersund. Kvar finns public service, som dock inte har möjlighet att bevaka byn på annat vis än genom nedslag då och då.
Bygden befinner sig i medieskugga. Och det är inte unikt för just denna ort. Det ser likadant ut runt om i landet.
Vad blir konsekvensen? Att kommuners och landstings informationsavdelningar inte har någonting emot att härja fritt utan att medier granskar deras påståenden vet vi redan.
Det är allvarligt. Allvarligt är även att detta press-vakuum skapar utrymme för kloaker som Fjällsjö Nyheter.

Ersätts av rasistiska konspirationssajter

En utveckling där kvalificerad journalistik med utgivare som tar ansvar i stigande utsträckning ersätts av rasistiska konspirationssajter som sprider lögner låter inte upplyftande.
Troligen är denna pressens kris en av anledningarna till att misstron mot den parlamentariska demokratin blivit påtaglig och att konspirationsteorier får allt större fotfäste.
Ungdomsbarometern, som sedan 1991 har kartlagt attityder hos unga och vuxna, kunde i förra höstens rapport konstatera att över 60 procent av de tillfrågade trodde att viktiga globala händelser förtigs.
Det var inte i någon av de två grupperna ovanligt att vara säker på att världen styrs av hemliga sällskap.
Den kritiskt granskande läsningen försämras när journalistiken rustar ner och nonsens som borde genomskådas dagligen sprids på sociala medier och nationens alla stora och små Fjällsjö Nyheter.

Ett tänkande som inte sällan innehåller inslag av främlingsfientlighet, antisemitism och islamofobi får näring av dessa flöden.

Ett hotande samhällsproblem

Jonny Jonsson suckar från andra sidan skrivbordet på polishuset i Strömsund när han tänker på utvecklingen.

Jonny Jonsson. FOTO: PETER WIXTRÖM

År 2010 fanns i en kommun lika stor som Skåne 13 poliser på tre stationer. Två av dem har stängts och på den återstående arbetar sju poliser.
– Vi förlorar den lokala förankringen och får svårare att arbeta brottsförebyggande. Risken finns att folk tappar förtroendet för oss, slutar anmäla brott och i stället gör upp internt.
– Det är en oroande utveckling. Och ingenting blir bättre av att journalistiken upphör. Oro och otrygghet sprider sig. På den här punkten tror jag att journalistiken och polisen går hand i hand.
Ja, det är onekligen en oroande utveckling. Ett hotande samhällsproblem.
Jag har ingen bra lösning på denna djupt bekymmersamma situation. Att staten under lång tid har misslyckats med att ta ansvar för landsortsjournalistiken tror jag dock att många håller med mig om.